Savjeti i smjernice za odgovorno ponašanje putnika

PRIJE PUTOVANJA

 • Saznajte što je više moguće. Što više znate o mjestu svjetske baštine prije dolaska, to

više će lokacija oživjeti. Istražite o povijesti destinacije, kulturi, prirodnom okruženju, običajima, legendama.. UNESCO Wold Heritage Centre  sjajno je polazište.

http://whc.unesco.org

 • Naučite nekoliko riječi na lokalnom jeziku. Ako se potrudite da govorite lokalni jezik, to vam omogućuje  interakciju s ljudima koji najbolje poznaju destinaciju. Ljudi cijene vaš trud i vaš interes za učenje. Jednostavne riječi poput „Pozdrav“, „Molim te“ i „Hvala“ mogu mnogo doprinijeti.
 • Putujte lagano. Primamljivo je spakirati sve što mislite da bi vam moglo zatrebati, ali ne zaboravite biti pametni o vašim potrepštinama. Pakiranje suvišnih predmeta i pakiranja troši prostor u torbi i može stvoriti nepotrebnu količinu smeća .
 • Izbor smještaja. Potražite hotele koji imaju propisane politike koje pokrivaju njihov utjecaj na okoliš, politiku zapošljavanja i kulturna dobra.
 • Istražite mogućnosti prijevoza u destinaciji. Zapamtite da putovanja utječu na okoliš. Gdje god

moguće, pokušajte smanjiti zagađenje i utjecaj na okoliš tražeći alternativni prijevoz i nadoknadivši svoje emisije ugljika.

ZA VRIJEME PUTOVANJA

 • Uključite se u lokalnu kulturu. Izreka: „ “Kada ste u Rimu radite kako Rimljani rade” vrijedi i danas. Vaše  putovanje pruža jedinstvenu priliku za istraživanje nove kulture i promatranje svijeta kroz drugačiju perspektivu. Imajte na umu da je jedenje lokalne hrane, kupovina na lokalnim tržnicama i prisustvovanje lokalnim festivalima dio doživljaja kulture.
 • Kupujte lokalne proizvode i usluge. Odabir podrške lokalnim poduzećima, obrtnicima i umjetnicima

znači da ćete imati jedinstveno iskustvo i novac će ići izravno zajednici. Prije kupnje robe pitajte za njezino podrijetlo. Izbjegavajte kupnju proizvoda izrađenih od materijala koji pripadaju ugroženim prirodnim resursima i prijavite krivolov i druge ilegalne aktivnosti lokalnim vlastima.

 • Suzdržite se od agresivnog pregovaranja. Često je teško znati svoje granice u pregovaranju, pa ako

niste sigurni, pitajte u hotelu za savjete. Imajte na umu da kupnje koje izvršite izravno utječu na dobavljačeva sredstva za život.

 • Angažirajte lokalne vodiče. Obogatite svoje iskustvo odabirom lokalnih vodiča koji su upućeni u to

odredište. Pitajte lokalne turoperatore i hotele za dobre preporuke.

 • Krećite se pažljivo. Odredišta su izuzetna zbog svoje prirodne ili kulturne raskoši. Pomognite i vi

da takva i ostanu slijedeći određene staze, poštujući redare i ne uklanjajući arheološka ili biološka bogatstva s lokaliteta.

 • Poštujte prirodni okoliš. Smanjite, ponovno upotrijebite i reciklirajte. Iako ste samo u posjeti

i ne plaćate  račune za komunalne usluge, pravilno odlaganje smeća i minimiziranje potrošnje vode i energije koristit će cjelokupnom odredištu.

 

NAKON PUTOVANJA

 • Podijelite svoje savjete za odgovorno putovanje. Osim što ćete obitelji i prijateljima pričati o divnim

uspomenama koje ste stvorili, razmislite i o dijeljenju savjeta o tome kako i oni mogu pozitivno utjecati na svijet a za vrijeme  nezaboravnog putovanja.

 • Podijelite svoje fotografije. Slike mogu reći tisuću riječi.
 • Istražujte još više. Putovanje je samo početak učenja. Nakon što se vratite kući nastavite istraživati ​​i

biti uključeni u probleme regije koja je plijenila vašu pažnju. Nadogradite svoje znanje i naučite o novim fascinantnim mjestima.

 

Ove smjernice su preuzete od organizacije Global Sustainable Tourism Council:
http://www.gstcouncil.org/

 

(UNWTO brošura)

 

hrHrvatski